Regionshospitalet i Gødstrup har fået specialudviklet sengeovertræk

Resultater
Specialudviklet produkt
Lettere sortering
CO2-besparelse
Udfordring

Behov for nyt sengeovertræk

Da Danmarks første sengeautomat skulle installeres i Region Midtjyllands nybyggede hospital i Gødstrup, var der behov for udvikling af et sengeovertræk til at beskytte sengene mod bakterier inden de køres ind på stuerne.

 ”Hidtil har man anvendt et madrasovertræk med en indsyet elastik og i øvrigt i en blå farve. Elastikken og farven vanskeliggør genanvendelse, siger Bæredygtighedskonsulent Martin Sundbæk Johansen ved regionshospitalet i Gødstrup.

De to komponenter – plast og elastik – vanskeliggjorde sortering til genanvendelse efter brug. Som et led i deres bæredygtighedsstrategi, ønskede Region Midtjylland et produkt, der lettere kunne indgå i et cirkulært kredsløb.

Proces

Behovsafdækning og testfase

I udviklingssamarbejdets opstartsfase afholdt opstartsmøder, hvor parterne kunne gennemgå materiale, størrelse, brugervenlighed, æstetik og bæredygtighed. Efterfølgende udarbejdede Scan Lux Flexible A/S test-eksempler, indtil vi ramte den helt rigtig balance. ”Netop muligheden for at få udarbejdet test-eksempler virker godt. Så kan alle følge, hvor vi er på vej hen, og hvor vi måske kan forbedre yderligere, ” siger Martin.

Løsning

I tråd med Region Midtjyllands bæredygtighedsstrategi

Løsningen blev et sengeovertræk, der:

  • Er fremstillet af LDPE (indgår let i et cirkulært kredsløb)
  • Er udgjort af én komponent (let at sortere)
  • Er plastreduceret (mindre ressourceforbrug)
  • Er heldækkende (beskytter hele sengen mod forurening)

Region Midtjylland har fået et skræddersyet sengeovertræk, der passer til senge fra KR/Able og INVACARE, hvilket betyder, at de passer til størstedelen af sengene på de danske hospitaler. Sengeovertrækket er udgjort af én komponent og kan derfor let sorteres og indgå i et cirkulært kredsløb. Den nye løsning sparer ressourcer i form af reduceret plastforbrug samt miljømæssige omkostninger i transporten, da lettere lastbiler bruger mindre brændstof. Udviklingsprojektet er et løbende samarbejde, med en målsætning om at gøre produktet så bæredygtigt som muligt.

 "Opgaven blev løst til fuld tilfredshed. Vi har fået et godt produkt ud af samarbejdet, der opfylder vores nuværende behov. Vi har også fået en fremtidig samarbejdspartner, så vi kan udvikle videre både på sengeovertrækket og andre plastprodukter" 
Martin Sundbæk Johansen - Regionshospitalet i Gødstrup
Skal vi hjælpe dig?

Har du behov for at få udviklet nye, innovative produkter med mindst mulig miljøpåvirkning til konkurrencedygtige priser? Scan Lux Flexible A/S kan hjælpe dig med alt fra produktoptimering til produktudvikling. Kontakt os, og hør nærmere.

+45 86 13 43 00